Založ si blog

Priama demokracia na dohľad?

„Priama demokracia“ – tak znejú výkriky do tmy, ktoré sa v posledných rokoch stále stupňujú. Stojí za tým množstvo faktorov od ekonomickej krízy cez všadeprítomnú korupciu až po oligarchizáciu moci nadnárodných inštitúcií. Je nepopierateľné, že súčasný systém si všemožnými opatreniami iba kupuje čas, no nerieši nakumulované problémy. Otázkou zostáva: je priama demokracia liekom tohto problému? Je vôbec možné ju praktikovať pri tak vysokom čísle oprávnených voličov? 

Na položené otázky nám môže poslúžiť ako odpoveď volebná účasť do VÚC 2013, ktorá bola rekordne nízka. Najnižšiu volebnú účasť mal Trenčiansky kraj – 17,37% a najvyššiu Banskobystrický, ktorý dosiahol neuveriteľných 24,59% oprávnených voličov. Aj naďalej sa prejavuje trend klesania volebnej účasti vo voľbách všeobecne. Až mi to začína pripomínať scénku z jedného futurologického seriálu, kde volebná účasť 4% bola považovaná za nezvyčajne vysokú. Týmto problémom sú ale najvýraznejšie postihnuté voľby do VÚC a Európskeho parlamentu. Dôvody môžu byť rôzne a politici sa najčastejšie oháňajú zlou informovanosťou verejnosti. Je to ale skutočne tak? Nebude ten hlavný dôvod fakt, že pri činnostiach VÚC aj Európskeho parlamentu chýba spätná väzba smerom k občanom? Úprimne, kto z Vás počul nejaké informácie, či už pozitívne alebo negatívne, o zvolenom županovi počas jeho funkčného obdobia? Za pár dní po voľbách už ani nevieme, ako vypadajú, čo je ich náplňou práce a za čo sú vlastne zodpovední. Týmto príspevkom nechcem spochybňovať kvalitu práce alebo existenciu postu župana – snažím sa ale poukázať na to, že niečo je nesprávne, niekde je asi chyba v systéme. Čísla hovoria za všetko, aj keď je pravda, že ich možno ľahko použiť k manipulácii. Je ale nepopierateľné, že okolo 80% voličov neprišlo vyjadriť svoj názor. Výsledok je alarmujúci a napovedá nám, že už nemôžme hovoriť o vláde väčšiny. Nebudem tu rozoberať, v akej miere išli voliť ľavičiari alebo pravičiari – je to úplne jedno. Väčšina ostala doma a dala tak najavo, čo si o týchto voľbách myslí a aký v tom vidí zmysel. Prezentovať nejakých 20-30 tisíc hlasov ako jednoznačné víťazstvo je výsmech, nakoľko tomuto číslu mnohokrát nezodpovedá ani 10% oprávnených voličov.

Treba si uvedomiť, že kandidátom poväčšine práve nízka volebná účasť vyhovuje, zvlášť keď sa jedná o regionálne voľby, pretože voličské správanie je ľahšie predvídateľné.

V minulosti museli ľudia o volebné právo bojovať, aby mohli rozhodovať o svojej budúcnosti. Dnes to vypadá tak, že si volebného práva nevážime. Ale skutočne voľbami rozhodujeme o osude svojej krajiny?

Možno stojíme v začiatkoch zrodu priamej demokracie. Nie ale takej, akú poznáme zo vzoru antických mestských štátov, ale úplne novej, tzv. politickej priamej demokracie, v ktorej už bude volebná účasť tak nízka, že volieb sa budú zúčastňovať len kandidáti a politici.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Juraj Kováčik

Študent Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, katedra politológie

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1394x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu

Kategórie

Archív